Monday, May 16, 2011

bukan mudah mengisi masa yang terluang dengan orang yang dirindui...

angah....
naper cepat sangat nak lik...sedih pulak bila anagh cakap angah da nak lik..uda baru jerk nak suh angah dok lama2 ngan uda kat sini..
kamu kan da bis blaja..tapi nak wat macam ner kan...kamu ada bnyak benda yang nak di buat...
seyes..uda hepi sesangat angah ada kat tempat uda ni walaupon hanya dua hary...
angah banyak support uda..uda sayang kat angah,,,
angah...bila la agak nyer kan kita dapat macam ni lagy...
gelak sesama...makan sesama..tengok movie sesama...
tapi uda rasa tak mungkin la dapat agy..sebab angah da bis blaja...
angah akan masuk ke dunia pekerjaan...'
anyway...jangan stress2 sangat...sian kat angah...
tahniah..sebab angah da berjaya menyiap kan tesis angah...
uda bangga ngan angah...
uda teringin sangat nak g konvo angah...harap2 uda dapat peluang untuk tengok angah gengan\m ijazah tu.....
sedih la pulak wat entry ni...berjurai2 air mata....
UDA SAYANG ANGAH...

refresshhhh back....

huh..bersawang dah blog ni...da lama tak buka...bz sesangat macam la kamu ni PM sham oii...
banyak nyer citer nak di ceriterakan...

12MEI2011...
SELAMAT ARY JURURAWAT.....
di dedikasikan untuk saya sendiri SHAMSAMIRAH SHAMSUDDIN dan seluruh jururawat di dunia ni...rasa nyer still lom terlamabat lagy coz masih daalm bulan 5 lagy...
wahhh..macam tak cayer..sayer bakal seorang nurse...

13MEI2011...
huhu..dapat date ngan mR.T.S.s bukan kejap..lame kot...
sampai ke perak...
wawawaawaw....
actually tolong die keje..bukan ikot sajer2 jerk..

14MEI2011....
weeeeeeee...
kakak saya datang tempat saya....
die bawak JET tuk tingal nagan saye...
yes2..panjang la kaki saya tuk melangkah lebih jauh...
lalallal...
suker2....

15MEI2011...
dapat mamam..tido dan guraw sama2 ngan kaka saya..da lama tak jumper die...
seronok la sesangat memang tak terkata...
and tunjuk result kat angah.
she said,
" boleh naik kan lagy pointer ni...jangan isaw..angah sentiasa ada kat blakang uda..eh salah..angah boleh ada kat blakang rustam jerk...sebab blakang uda mesty la tam kan..."
gile la sedih plus touching bile die cakakp macam tuh...
anyway..uda tak der niat pon membanding2 kan angah dan tam..arap angah paham ea...uda sayang angah tau..meskipon uda sayang tam ....huhuhu...

NOtATokSHAM: -ingat..ko tak keseorang dalam menjalani idop..ramai yang sayang ko..ramai yang support ko....jangan sia2 kan peluang yang ada....

Sunday, May 8, 2011

LOVE U UNTIL THE END...

wooowww...
huhuhu...tajuk agak tak boleh blaa....superb la weehhh...
hurmmm.hari ini dalam sejarah....wawawawa..
kenape...bangon kol 11.00am..gile.membuta tak ingat dunia..sham..sham...
celik mater...tengok kelender...08 MEI 2011..
aper ada ngan tarikh ni...HARI EMAK...bangon..mandy2...
capai henpon,,
,selamat ary mak uda ucapkan untuk mak...trima kasih kerana selama ni membesarkan uda dengan penoh kesabaran..memarahi uda untok kebaikan..trima kasih mak..uda sayang mak...
mesg jerk...tepon tak yah la tau kan..panjang sangat..RAHSIA...
terharu plus plus kowt..dengar sore mak ary ni...tak macam ary yang selalu nyer...

DEDICATED TO MAK SAYA:
PUAN JARIAH BT SURAMIN

kalau la mak ada blog....sekarang jugak uda suh mak buka blog bace ni...
tapi tak ter ternet kan kat uma tuh...huhuu..

Your Mother
~by Yusuf Islam~

Who should I give my love to?
 
My respect and my honor to
 
Who should I pay good mind to?
 
After Allah
 
And Rasulullah
 

Comes your mother
 
Who next? Your mother
 
Who next? Your mother
 
And then your father
 

Cause who used to hold you
 
And clean you and clothes you
 
Who used to feed you?
 
And always be with you
 
When you were sick
 
Stay up all night
Holding you tight 
That's right no other
 
Your mother (My mother)
 

Who should I take good care of?
 
Giving all my love
 
Who should I think most of?
 
After Allah
 
And Rasulullah
 

Comes your mother
 
Who next? Your mother
 
Who next? Your mother
 
And then your father
 

Cause who used to hear you 
Before you could talk 
Who used to hold you?
 

Before you could walk
 
And when you fell who picked you up
 
Clean your cut
 
No one but your mother
 
My mother
 

Who should I stay right close to?
 
Listen most to
 
Never say no to
 
After Allah
 
And Rasulullah
 

Comes your mother
 
Who next? Your mother 
Who next? Your mother 
And then your father
 

Cause who used to hug you
 
And buy you new clothes 
comb your hair
 
And blow your nose
 
And when you cry 
Who wiped your tears?
 
Knows your fears
 
Who really cares?
 
My mother
 

Say Alhamdulillah
 
Thank you Allah
 
Thank you Allah
 
For my mother.


penuh tersirat maksud di sebalik lagu ni...
hurm..tak lupe jugk nak ucapkan selamat ary ibu pada wife abi: PUAN SHAMSIAH.
jugak kepada sesiapa yang bergelar ibu di seluruh dunia...


notaUntUk SHAM: tak semestinyer ary ni jerk utuk kau ucapkan dan meluahkan rasa sayang pada mak...hary2 biasa pon boleh....kenang dan ingat la jasa dan pengorbanan yang bayank mak buat untuk ko sham...buktikan yang kau ni bukan menyusahkan mak!!

Saturday, May 7, 2011

sepakat + usaha sama

terasa macam nak menari2 kan tangan ni pulak kat atas keyboard ni....
actually pagi tadi..sham g tengok result exam yang terpampang kat wall di laluan ke dewan kuliah...
ALHAMDULILLAh..berkat  hasil usaha selama ni..membuahkan hasil yang agak berbalaoi untuk membanggakan diri aku sendiri...
tapi.sebenarnya..sham bukan nak citer pasal ni pon...nak citer pasal "INDIAN CULTURE DAY" yang akan diadakan pada hari ini pada jam 07:31pm jap lagy jerk..
ha..naper ada 1 minit tuh???
sebab tuh memang kepercayaan kaum mereka....
tak leh la nak pertikaikan...
aper yang sham tertarik dengan event ni adalah... SEPAKAT...USAHA SAMA...dan KERJASAMA dari setiap ahli2 dalam society india kolej ni...
nape aku cakap macam tu..sebab..bile aku lalu kat kawasan event tu..wat aku terpegun sangat2...
kenaper??...lain dari yang lain...ha..korang tak kan cayer...sebab korang tak lalu kot...
jom kita tengok...

laluan ke DKA 1/1..
sangat la berbeda...
dari kosong...jadi seperti laluan pengantin...
heee...

tepi tangga DKA 1/1..
*ignore gambar gajah tu...

pintu gerbang untok masok ker dewan...

wall dewan yang telah di hiasi ngan scalop2 yang dorang wat samer2...

ni atas siling...dorang panjat tok menjadikan suasana tak kosong...
jadi  la reben walawpon simple...
tinggi kot...
tapi leh wat jugak..

ni pentas yang di sebalik kain tuh sebenarnya hanya la board putih...
actually tak siap lagy..
banyak lagy lagy...
hahhahha
tapi santek kan...

hurm...so...aper yang aku fikir kan di benak otak aku ni...
ADAKAH SUASANA HARI NURSING DAY yang bakal tiba ni AKAN SEMERIAH INi JUGAK???
jawapan???...no komen la...
hahhah..sebab.@#$%^^&**()))_+ tak der jawapan la....
ape daaa..

so..ni lah yang dikataka sepakat membawa berkat...
APE yang PENTING???
KERJASAMA....

tq to Rajesh..mahaletcemy,Selestin dan saravanan yang invite aku tok tengok mereka2 wat decoration...
lau nak tengok event ni kene lah beli tket yang berharga RM12..sebab bukan ahli kan..hahhahha...
ok...daaaaa...

Wednesday, May 4, 2011

DISEBALIK.....

Disebalik kelemahan disitulah kekuatan…

Disebalik kepayahan, disitulah kemudahan


Disebalik kesukaran disitu ada jalan…


Disebalik kekecewaan, disitulah harapan


Disebalik kesedihan disitulah ketenangan


Disebalik kepahitan disitulah kemanisan..


Disebalik kekesalan, disitulah keinsafan


Disebalik kekhilafan disitulah pengajaran


Disebalik kebencian disitulah kasih sayang


Disebalik kepalsuan disitulah kebenaran & keikhlasan


Disebalik kepedihan disitulah penawar hati rawan


Disebalik ketidaksempurnaan disitulah permulaan


Disebalik kegundahan..disitulah kesyukuran…





”Disebalik” itulah segala bentuk ujian kesabaran..:)







notauntokSHAM: sabar la ea sham dalm mencari ilmu...usaha lebih sikit...

Thursday, April 28, 2011

nak marah ta guna..nak majok tak dapat pape pon....

anyway..ary ni sham memang tol3 makan aty ulam jantong even pagy tadi pas kelas makan nasi lemak pakcik...
ehh kawan...kat sini ada soklan...
"Ape perasaan korang bile korang care ngan someone tuh, tapi dia layan korang macam TAIK"...
ha jawab...
ni jawapan aku:
ha..geram macam nak nanges...
memang nak marah..tapi tak da guna..nak majok..tapi tak dapat pape..
jalan terakhir..SABAR...
ber agak la sikit lau nak layan orang macam tu...selama ni aku tak pernah pon nak layan orang macam taik...
segala nya aku ikhlas Kerana Allah...
tapi tak sangka la pilak la kan...
aper ko pikir ko sorang jerk ke yang touching ngan perangai aku...ramai lagy la...
malas nak buat baik....
ko tak pikir pulak touching aku ngan ko...kecik aty aku ngan ko..ko pikir ego ko jerk...
cukup baik aku dah prihatin ngan ko..cukup jugak lau kau balas ngan TRIMA KASh...
tapi aku tak harap sume tu.....ko pon da besa kan..bukan budak kecik.
bukak la otak tu besar2..jangan nak asyik di belenggu jerk ngan dunia ko...

kadang2 aku rasa macam nak benci ko jerk...
mana tak nyer...pengaruh sangat ngan media...even kau dalam ungkapan gurauan...
kadang2 ko panggil aku FACKRULLL..ehh..aku ada nama la..tu bukan nama aku sengal Ubi!!!...
kadang2 ko panggil aku BABY...ehh ber agak la kan...
ko ingat aku tak tau ker aper maksud yang tersirat dalam ungkapan tu sume...
mak bapak aku bagy nama cukup baik..tapi ko sesuke aty ko jer...
ko wat aku macam tu pernah aku balas ape2??
tak der kan...
tak kan lah tak leh pikir...

ape aku leh wat...DIAM + SABAr...
tengs la wat aku macam ni..tengs jugak layan aku macam ni..mungkin sume ni ada hikmah antara ko dan aku...
wat la hal ko..aku ada hala tuju aku sendiri..
so tak perlu tok amek tau hal aku...
mak aku pon tak bagy wet kat ko tok jaga aku...


NOTA untuk SHAM: sabar semaximum yang boleh...
aku bukan tunggul..kakak aku da ajar jadik jahat untuk diri sendiri..pehal la ku susah sangat nak ikot.....

Monday, April 25, 2011

::BUKU: DUNIA TANPA SEMPADAN::..

sape tau tajuk ni??
hurrmmm...lau datang PWTC or dengar kat maner2 sure u all tau ryte....
yup...semalam sham pegi...ngan MR.GABONG dan bai...
nak kate dating pon boleh laaa...
tak rancang pon nak g c tu..tapi macam tergerak pulak nak g..
mule asal nyer nak jak MYSIS..tapi die bz pulak mengalahkan PM..lalallala...
tak lah...die nga bz amek berat ngan MR.T.S.s. die kan..nak kacaw pon tak dapat..
padahal da ajak...aicchehh..ayat die aper tau...
"angah bukan tak nak pegi...tapi....."ha...tuh laaa...
lau dalam ayat medical yang sham blaja die ni ...
Say NO without hurting any people feeling.
*sena nyer touching gak sebab kamoo tak ikot...
..hhahahha...iyer la kakak ku....
dalam tak nak pegi pon pandai pulak die kirim2 kat saya....
baiklahh..tau dah...buku HILAL ASYRAF....

hahha..g naik tren..tapi macam orang baru naik tren..
sebab kene li tiket...sebelom ni tak pena gune tiket pon...
bukan sebab komuter tu bapak saya yang punyer..tapi sebelom ni sham gune TOUCH n GO...
so tak rase sangat la wet dalam kantong ni berkurang....
hahaha..amek ko....padan muker...menjajau2....
bapak la jakon saya ni...
tapi tak per...pengalaman adalah segala nya....

jom....snap2....tak sah lau tak snap..

.kat batang benar...tunggu tren....lambat sangat....

da sampai...tapi kene jalan jaoh kit...

ta banyak sangat amik pic kat dalam...
sangat la ramai....
ary cuti kann..

sekali lagy..tungu tren to lik..amat la ramai..
macam sardin da penuhnyer..
majority memegang plastik beli buku dari book fair..
ramai budak sekolah...
tak lepas jugak family2...

sham pon tak dapat nak li buku banyak sangat...
ni jerk dulu...
penulisan HILAL ASYRAF...
best gak...
completed....for discount....hahahha
best3...

banyak lagy pic..tapi ta yah la banyak2...cukup untuk menjeleskan SHAMSIAH SHAMSUDDIN...
hahahha...then..pas dari pWTc tu tak lik teros ke batang benar...tapi anta MR. GABONG saya lik dlu..
so singgah TBS..(terminal bersepadu selatan).
tepat jam 7malam...die naik bus KKKL....
baru lah saya lik..

anyway...pesta buku ni sampai 1MEI 2011...
so sesiapa yang lom berkesempatan tok pegi..ambil la peluang ni tok merasai pesta buku yang memang tanpa sempadan....


NoTA untuk sham:-saya nak g lagy....tapi ngan shamsiah shamsuddin..boleh tak...
-hahahha..sangat penat melayan kerenah MR,gabong ni.sampai saya tak study dibuatnya...
-tq for 1day yang memenatkan....

Friday, April 22, 2011

hhhhaaaaiiisshhhh.....sangt2 la tak sukE...!!!


ha...da..jangan la nak posing plak kat sini..actually saya tak nak citer pasal kamoo...
.tapi nak citer pasal 
EGO...
haisshhh..sangat la tak suke ngan perangai ni..beragak la lau sekali pon nak berperagai macam ni..
.macam da ingat bagos sangat jerk perangai tu...
anyway...hanya ngan ego jerk..ko da berjaya wat sham marah...congrete laaa...memang terbaik...god job....ape la salah nya lau kau "EGO" merendahkan diri kau serendah2 nya...ta payah la nak meninggi2kan diri tu...
cukup la sham serik ngan kau...kadang2 wat baik pon tak der guna kan...bukan tak nak terima hakikat..tapi sham rasa EGO ni tak der kesudahan nya...
kadang2 hanya kerana EGO jerk da leh wat diri sham ni sakit aty...
belagak...bajet bagus..EGO...
arrrgghhhh..ta mo..ta mo..ta mo...
jauhi lah sifat ni dari diri sham...tak nak jadi macam ni..kadang2 kerana EGO...orang leh label diri ni macam2...salah satu nyer....SOMBONG BODOH...ha...dah la sombong...dapat bodoh plak...mintak la di jauhkan YA Allah....
lau segan dan tak tau pon bertanye la..ta payah nak segan2...even diri sham ni pon tak seperfect and superb sangat kan.
sebab diri sham ni pon dalam kategori "boleh Bla"...
tak sehandal maner pon..dan tak istimewa pon..
.tapi jangan la nak BERPROPAGANDA sangat....fuh..ayat tak boleh bla...
ha la...mane tak nye...menyakitkan aty jerk ngan Ego ni...
leh wat orang marah..merajok..touching ....sumer la kat ko hai EGO...


eiii..tak nak da marah2..burok ruper....
ape paedah nya lau nak marah2 pon...sebab EGO jerk..tak dapat pape pon...
mendiamkan diri adalah la cara yang baik.
so...untuk kamoo c EGOIS...buat la aper yang kamu nak buat..selagy saya mampu berdiam diri...
jangan harap lepas ni nak mempengaruhi diri saya lagy...
GET OUT FROM MY LIFE!!!!!!
tapi ini adalh rialiti dalam hidup sume manusia...
BOhONG..lau someone tuh tak EGO langsung..paling tidak pon adalah secalit..
dan lau tak der pon memang sham tabik spring la sama kamoo...

so..selama beberapa hari ni jugak...
sham ada terasa ngan someone yang emang agak ego...sham cube atasi..
Alhamdulillah..
mungkin Tuhan berikan keimanan dalam diri tok hadapi..
even macam nak dushhh...dussshh jerk orang tuh...
maaf la kawan...kerana sifat keegoan mu itu wat sham sangat2 marah...
dan kadang2 terlintas kat Fikiran ni macam2...
hurmmm..godaan syaitan kan....

Anyway...cukup la untuk berpendirian EGOiS....saya mintak maaf ea kawan2..
saya pon kadang2 datang jugak ego nya....


kadang2 sham rasa malu jugak bile ada peragai macam ni...
tapi kadang2 sham pon tak sedar bile peragai ni datang dan pergi.....
oleh itu..sham mengigatkan diri sahm dan sekalian untuk menghindari sumer ni...
lagy pon sham da besar,,bukan budak kecik lagy tok berperangai macam ni..
ingat...
jadi..renung2kan lah ea.....



terima kasih kerana sudi meluangkan masa kat carutan sham. ni....
gud bye EGOIS....


{^^}v:::peringatan untuk sham....senyum la dalam setiap liku2 yang sedang kamoo hadapi dan jadilah sebahagian orang2 yang bersabar..
.kerana Tuhan sangat sayang orang yang dalam Bersabar...
sesungguh nya perjalanan idop sham masih panjang lagy..
..beringat dalam setiap perbuatan kamoo...

Monday, April 18, 2011

WARNA WARNI DISEBALIK SOLAT AWAL WAKTU....

sangat teruja bile sham bace tajuk ni..apakah lagy melihat aper yang tersurat dan tersirat dalam isi kandungan nya...
Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam.


WAKTU SUBUH : Pada waktu subuh, alam berada dalam spektrum warna biru mudayang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.Jadi warna biru muda atau waktu subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar atau rezeki dan komunikasi.Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat sengaja secara berulang-ulang kali, lama-kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.Ini kerana tenaga alam iaitu biru mudatidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum(jaga daripada tidur).Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu, bermulanya saja azan subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap yang optimum.Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud.Jadi mereka yang terlewat subuhnya sebenarnya sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

WAKTU ZUHU: Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zuhur.Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut & hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan.Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya secara berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut & hilang sifat cerianya.

WAKTU ASAR : Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar.Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.Rahsia warna oren ialah kreativiti.Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang itu terpisah(tidur).tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

WAKTU MAGHRIB : Menjelang waktu maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat maghrib dulu) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.Rahsia waktu maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

WAKTU ISYAK : Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna indigo dan seterusnya memasuki fasa kegelapan.Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur Islam.Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus.Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya.semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah dikurniakan syari'at solat oleh ALLAH SWT tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa ALLAH SWT mewajibkan solat ke atas hambaNYA atas sifat pengasih dan penyayangNya sebagai pencipta kerana Dia tahu hambaNya ini amat-amat memerlukanNya.


sumber:
1)Ustaz Zahazan Mohamed

nota untuk sham: jaga la ALLAH..pasti ALLAH akan menjaga kamu...

Sunday, April 17, 2011

TAHU KAH ANDA???JOM AMBIL TAHU.....

assalammualaikum dan salam sejahtera..
hari ni ada keje yang patot di buat...

tapijust nak share je...jumpe ni kat blog akak sham : shamsiah shamsuddindan kawan akak sham..nama dia bazla..leh la klik nama dia lau nak ke blog dia..


selalunya la kan, dalam kehidupan seharian mesti la ade soalan yang ditanyakan oleh orang perorangan kepada seseorang yang lain...
lau tanya soalan berikut pastinya akan dapat la jawab..baik muda tua atau semua golongn umur pasti confirm leh jawab la..petik jari je...


soalan versi keduniaan:


Soalan 1 : Siapakah Juara Akademi Fantasia musim pertama?
Soalan 2 : Siapakah artis perempuan Hollywood yang menyanyikan lagu "Beautiful Liar"?
Soalan 3 : Siapakah RAJA LAWAK ?
Soalan 4 : Berikan satu judul lagu terbaru Anuar Zain?
Soalan 5... : Siapakah hos untuk rancangan Melodi terbitan TV3?
Soalan 6 : Apakah nama kumpulan RAP yang terdiri dari 3 orang adik beradik yang terkenal di Malaysia ?
Soalan 7: Siapakah yang menyanyikan lagu "Gemilang"?
Soalan 8 : Siapakah nama isteri Beckham?
Soalan 9 : Siapakah nama laki Siti Nurhaliza?
Soalan 10 : Siapakah penyanyi kakak Siti Nurhaliza yang bertanding dalam AF6?

TAPI

soalan versi bersifat akhirat/ukhrawi..



Bagaimana pula dengan soalan di bawah ini.... ???

Berapa banyak pula, saya dan kawan-kawan boleh jawab?
Semakin jauh kita dari landasan yang sepatutnya.. ......... Ya Allah bantulah hambaMu yang lemah ini.


Soal 1: Surah manakah yang jumlah kalimatnya sama dengan seluruh jumlah surah Al-Qur'an?
Jawab: Surah at-Takwir.



Soal 2: Surah manakah yang dikenal dengan sebutan "jantung" Al-Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.



Soal 3: Surah manakah yang dikenal dengan silsilah nasab Allah SWT?
Jawab: Surah al-Ikhlash.



Soal 4: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah wajib?
Jawab: Empat surah (as-Sajdah, Fushshilat, an-Najm dan al-'Alaq)



Soal 5: Surah manakah yang dikenal sebagai surah Imam Husain as?
Jawab: Surah al-Fajr.



Soal 6: Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran ?
Jawab: Surah an-Nur.



Soal 7: Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan alhamdulillâh?
Jawab: Lima surah (al-Fatihah, al-An'am, al-Kahfi, Saba ' dan Fathir).



Soal 8: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki sepuluh nama?
Jawab: Surah al-Fatihah.



Soal 9: Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid?
Jawab: Abu 'Ubaid Qasim bin Salam.



Soal 10: Siapakah orang pertama yang telah menerjemahkan Al-Qur'an ke dalam bahasa Persia pada masa Rasulullah saw? Jawab: Salman al-Farisi.



Soal 11: Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Abul Aswad ad-Du`ali.



Soal 12: Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak enam kali?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 283.



Soal 13: Di dalam ayat manakah tata cara berwudhu dijelaskan?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 6.



Soal 14: Di dalam surah manakah shalat lima waktu disebutkan?
Jawab: Surah al-Isra' ayat 78.



Soal 15: Di dalam surah manakah masalah wilayah disebutkan?
Jawab: Surah an-Nisa'.



Soal 16: Surah manakah berakhiran dengan huruf ra'?
Jawab: Surah al-Kautsar.



Soal 17: Surah manakah yang berhubungan dengan Imam Ali as?
Jawab: Surah al-'Adiyat.



Soal 18: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Madaniah diturunkan?
Jawab: Sepuluh tahun.



Soal 19: Siapakah dua figur wanita di dalam Al-Qur'an yang telah banyak mendapatkan sanjungan Ilahi?
Jawab: Siti Maryam dan Siti Asiyah, istri Fir'aun.



Soal 20: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki arti "wanita yang teruji"?
Jawab: Surah al-Mumtahanah.



Soal 22: Siapakah dua orang wanita yang telah dicela oleh Al-Qur'an?
Jawab: Istri Nabi Luth as dan istri Nabi Nuh as.



Soal 23: Siapakah wanita yang telah mendapatkan julukan "ath-Thayibah" (wanita yang berbudi baik) di dalam Al-Qur'an? 
Jawab: Siti Maryam.



Soal 24: Surah apakah yang terakhir diturunkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 3.



Soal 25: Berapa huruf, kalimat dan ayat yang dimiliki oleh ayat terakhir Al-Qur'an?
Jawab: 79 huruf, 20 kalimat dan 6 ayat.



Soal 26: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Madinah?
Jawab: Surah al-Maidah.



Soal 27: Surah manakah yang diturunkan terakhir secara keseluruhan?
Jawab: Surah al-Ikhlash



Soal 28: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Makkah?
Jawab: Surah ar-Rum.



Soal 29: Di surah manakah terdapat ayat hijab?
Jawab: Surah an-Nur ayat 31.



Soal 30: Ayat alhamdulillâh Robbil-'âlamîn disebutkan dalam berapa surah?
Jawab: Enam Surah (al-Fatihah, ash-Shafaat, al-Mukmin, az-Zumar, Yunus dan al-An'am)



Soal 31: Di dalam surah manakah disebutkan lima macam makanan?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 61.



Soal 32: Di dalam surah apakah Allah membicarakan mengenai diri-Nya?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 186.



Soal 33: Dalam berapa ayat Al-Qur'an Rasulullah saw disebutkan?
Jawab: Dalam 305 ayat.



Soal 34: Di dalam ayat manakah nama kelima nabi 'Ulul Azmi disebutkan?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 7.



Soal 35: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama para nabi as?
Jawab: 6 surah (Muhammas, Ibrahim, Nuh, Hud, Yunus dan Yusuf).



Soal 36: Di dalam Al-Qur'an berapakah nabi yang disebut sebagai suriteladan yang baik?
Jawab: Dua nabi, yaitu Nabi Ibrahim as dan Nabi Muhammad saw.



Soal 37: Surah-surah apakah yang dinisbatkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah Thaha, Yasin, al-Muzzammil dan al-Muddatstsir.

Soal 38: Terdapat di dalam surah manakah Kisah Nabi Sulaiman dan Ratu Belqis?
Jawab: Surah Saba '.



Soal 39: Surah apakah yang pertama kali diturunkan?
Jawab: Surah al-'Alaq.



Soal 40: Berapakah ayat dan kalimat yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang pertama kali diturunkan?
Jawab: 7 ayat dan 29 kalimat.



Soal 41: Surah manakah yang pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Persia ?
Jawab: Surah al-Fatihah.



Soal 42: Surah apakah yang pertama kali turun di Madinah?
Jawab: Surah al-Muthaffifin.



Soal 43: Terdapat di dalam manakah doa pertama Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 126.



Soal 44: Ayat apakah yang dibaca oleh kepala terpenggal Imam Husain as di kota Syam?
Jawab: Surah al-Kahfi ayat 9.



Soal 45: Berapa surahkah di dalam Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah?
Jawab: 4 surah..



Soal 46: Berapakah kalikah nama Rasulullah saw disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 5 kali; 1 kali Ahmad dan 4 kali Muhammad.



Soal 47: Nama nabi manakah yang lebih sering disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nabi Musa as.



Soal 48: Kisah Al-Qur'an manakah yang mendapatkan julukan Ahsan al-Qashsash (Kisah Terbaik)?
Jawab: Kisah Nabi Yusuf as.



Soal 49: Terdapat di dalam surah manakah kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Isra'



Soal 50: Siapakah satu-satunya wanita yang disebutkan namanya di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.



Soal 51: Surah manakah yang kaum wanita disarankan untuk banyak membacanya?
Jawab: Surah an-Nur.



Soal 53: Surah manakah yang turun berkenaan dengan Sayidah Fatimah az-Zahra as?
Jawab: Surah al-Kautsar.



Soal 54: Nama surah manakah yang berarti "kaum wanita"?
Jawab: Surah an-Nisa'.



Soal 55: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama binatang?
Jawab: 5 surah, yaitu an-Nahl, al-'Ankabut, an-Naml, al-Baqarah dan al-Fil.



Soal 56: Burung apakah yang telah memusnahkan pasukan Abrahah?
Jawab: Burung Ababil.



Soal 57: Binatang apakah yang telah membinasakan Raja Namrud?
Jawab: Nyamuk.



Soal 58: Binatang apakah yang pernah mendapatkan wahyu?
Jawab: Lebah (an-Nahl ayat 68).



Soal 59: Siapakah orang-orang yang telah mengumpulkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah saw?
Jawab: Imam Ali as, Mu'adz bin Jabal, Zaid bin Tsabit, Ubai bin Ka'b dan Abu Zaid Zaid bin Nu'man.



Soal 60: Siapakah orang pertama yang mengarang tafsir Al-Qur'an?
Jawab: Sa'id bin Jubair.



Soal 61: Siapakah orang pertama yang mengumpulkan Al-Qur'an?
Jawab: Imam Ali as.



Soal 62: Apakah minuman terbaik yang disebutkan oleh Al-Qur'an?
Jawab: Air susu.




Soal 63: Apakah binatang terkecil yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nyamuk.



Soal 64: Apakah malam terbaik menurut pandangan Al-Qur'an?
Jawab: Malam Lailatul Qadr.



Soal 65: Apakah cara terbaik untuk membaca Al-Qur'an?
Jawab: Tartil.



Soal 66: Apakah kitab-kitab samawi yang diturunkan pada bulan Ramadhan?
Jawab: Al-Qur'an, Injil, Taurat, Zabur dan Shuhuf.



Soal 67: Buku apakah yang dikenal dengan sebutan Ukhtul Qur'an (Saudari Al-Qur'an)?
Jawab: Ash-Shahîfah as-Sajjâdiyah.



Soal 68: Siapakah di antara imam ma'shum as yang memiliki suara yang indah ketika membaca Al-Qur'an?
Jawab: Imam as-Sajjad as.



Soal 69: Surah apakah yang dikenal dengan sebutan "Jantung Al-Qur'an"?
Jawab: Surah Yasin.





Soal 70: Terletak di dalam surah apakah ayat Al-Qur'an yang paling pendek?
Jawab: Surah ar-Rahman, yaitu ayat yang berbunyi mudhâmmatân.



Soal 71: Apakah bulan yang terbaik menurut Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.



Soal 72: Apakah ayat yang terpanjang di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 282.



Soal 73: Terdapat di dalam surah manakan angka terbesar yang disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Angka 1000 di dalam surah ash-Shaffat ayat 137.



Soal 74: Kitab apakah yang dikenal dengan sebutan Akhul Qur'an (Saudara Al-Qur'an)?
Jawab: Nahjul Balaghah



Soal 75: Berapakah kitab samawi yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 6 kitab samawi, yaitu Injil, Taurat, Zabur, Shuhuf Ibrahim, Shuhuf Musa dan Al-Qur'an.

Soal 76: Apakah huruf yang lebih sering digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf alif.



Soal 77: Apakah huruf yang lebih jarang digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf zha'.



Soal 78: Apakah kalmat Al-Qur'an yang terpanjang dan terdapat dalam surah apa?
Jawab: Fa`asqoinâkumû h yang terdapat di dalam surah al-Hijr.



Soal 79: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpanjang?
Jawab: 25.500 huruf.



Soal 80: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpendek?
Jawab: 42 huruf.



Soal 81: Di manakah surah pertama Al-Qur'an diturunkan?
Jawab: Di Makkah.



Soal 82: Terletak di manakah ayat pertama yang memiliki sujud wajib?
Jawab: Surah as-Sajdah.



Soal 83: Apakah surah pertama yang dimulai dengan kata "qul"?
Jawab: Surah al-Ikhlash..




Soal 84: Apakah ayat pertama yang akan dibaca oleh Imam Mahdi as ketika beliau muncul kembali?
Jawab: Surah Hud ayat 86.



Soal 85: Surah apakah yang dkenal dengan sebutan Raihânatul Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.



Soal 86: Surah manakah yang dinisbatkan kepada para malaikat?
Jawab: Surah Fathir.



Soal 87: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Makiyah diturunkan?
Jawab: 13 tahun.



Soal 88: Apakah hiasan Al-Qur'an?
Jawab: Suara yang indah.



Soal 89: Apakah musim semi Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.



Soal 90: Apakah zikir terbaik?
Jawab: Membaca Al-Qur'an.



Soal 91: Ayat apakah yang diulangi sebanyak sepuluh kali di dalam surah al-Mursalat?
Jawab: Ayat wailun(y) yaumaidzin lil mukadzdzibîn.



Soal 92: Terletak di dalam surah manakah perintah untuk bershalawat kepada Rasulullah saw? 
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 56



" wahai tuhan ku, aku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu.........,kami lah hamba yang mengharap belas darimu ........

Ya Allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa......ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia…


SUMBER : -


By: Islam- The way of Life

(@_@): terasa rendah nyer diri saya kerana kurang ilmu2 seoerti ini...bersama lah kita mengkaji ape yang tersirat dan tersurat di dalam kandungan kitab suci Allah....selamat beramal...

Saturday, April 16, 2011

GAGAL....(T_T)...

Aku gagal membahagiakan orang di sayang
Aku gagal mempertahankan diri di ganyang
Aku gagal menaikkan semangat yang hilang
Aku gagal memilih jalan yang terbentang

Aku gagal kerana aku alpa terhoyong hayang
Aku gagal kerana aku asyik dengan dunia dalam bayang
Aku gagal kerana aku pentingkan perkara terlarang
Aku gagal kerana aku leka dengan kawan yang tempang

Tetapi dari kegagalan aku belajar
Dari kegagalan impian ku kejar
Dari kegagalan aku tersedar
Dan dari kegagalan aku tercabar

Gagal hanyalah ilusi
Gagal hanyalah penyeri
Gagal bukanlah setiap kali
Gagal tetap akan berhenti

Gagal sekali takkan membuatku terduduk tak berdiri
Gagal sekali takkan membuatku berdiri tidak berlari
Gagal sekali takkan membuatku berlari tidak mencari
Gagal sekali takkan menghalang aku mencari matlamat di hati

Gagal yang selalu aku caci, aku maki, aku benci
Telah membuatku kembali berdiri, kembali dari kancah yang berduri
Gagal yang selama ini mebuat aku sesal, mual dan kesal
Telah membuatku cekal, kebal dan kembali berakal

Terima kasih Tuhan kerana memberikan ku kegagalan
kerana kegagalan adalah kunci segala kejayaan.




Wednesday, April 13, 2011

sejenak dan seketika....

sakit itu kifarah dari TUHAN....
gembira itu hanye pinjaman sementara....
sedih UjiAN dari TUHAN.....

ORANG KATE: lau TUHAN bagy sakit pada kite....die masih beri peluang pada kite untuk berubah.........,,
 lau TUHAN bagy kesedihan PAda kiter....itu tanda nyer die nak uji kite dan Die sayang pada kite.....

benar kah???
terima kasih jika iitu yang telah tertulis.....


Tuesday, April 5, 2011

ini da lebih laaaa kan......

ha...ary ni..biar aku yang wat show kat blog orang nih...
first of all..lets me introduce diri aku...
pelik kan...*ha..takder makner nyer...
akhir nyer..dapat jgak aku menyemak ke dalam blog orang nih...

hahaha....akhirnyer...
aku hanye la seekor kucing yang disayang2 oleh family sham nih....
name diberi baby boy a.k.a.....


bukan senang nak masok dalam ni...nak interframe diri lagy...
die cakap sebuk + mals = menyemak....
ada ke patot....
sham ni memag malas pon nak memperkenal kan boy pada dunia...hak tuih.....

ha..nak tau macam ner aku leh masok dalam nih..ary tuh c sham nih lik cuty....
memperagakan webcam depan aku...
aku pon ape lagy...tumpang 4 kaki laaa....
bukan senang nak nampak die nih lik umah..sebulan sekali jerkkk...
huh..ape lah....saper yang membela diri aku...mak die lah...ha...
PUAN JARIAH....
ni lah yang layan aku pagy petang siang malam...makan minom mandy susu aku sumer....
dary kecik tapak tangan pai la sekarang nih....
hihihihihi....


ha..ni lah hasilnyer..terberk dary ladang.....
haktuihhhh.....


yes..yes..yes....dapat pown..ha...ko tingal laptop ko ea...bio aku yang keje kan...


haha..line clear..tak der orang nampak...ha..memang jahanam lappy ko sham...


ha..ko slalooo mengumpat aku ea..ko cakap bulu aku tak santek...tak gemok macam ko ea sham...ooohhh..baru aku tau ko ngumpat aku dalam laptop ko....
kantol la ko sham....


haiiisshhh..ada bnyak..aduuushhh...maner satu ni..dah terpusing2 ni.....


maner tempat on lappy yang kecik ni....susah nyer....


oopppssss...alamak..da sampai dah c sham ni...jangan la ko bedok aku....
hihihih....


ape aku nak wat kat tiga3 laptop ni......pikir jap....


uuhhhh..sangat la best dok atas ni..kehangatan terasasi hujung2 bulu badan ku...
hahahha...padan muker ko sham..bis la laptop ko...nyam3....
bez jgak lau aku wat tempat...........


sangay masyukk....tq sham....
selese gitu....
*hampeh punyer boy.....

hahhaa..sangat puas mengerjakan harta2 sham....
ha...bez jgak kan dok bergaya dengan webcam acer c sham nih....


dah..aku da penat..time balik ke sarang tok aku tido....
daaaa....
ni bukan peneman tido aku..tapi ni ha....


ha...LANON...die ni tak la sebaik aku...jarang2 nak ada kat umah....
kawan bek aku selepas ITAM meningal kan aku dan dunia.....

dah la....
lepas ni mesty dah tak jumper agy...
tengs sebab tengok aku....
hakikat nyer aku hanye la binatang yang bernama BOY....

aku memang da lebih sebab masok dalam nih....
hahahha....
terbaieeekkkk.....!!!

Saturday, April 2, 2011

kjer saya sepanjang dirumah.....

as usual...saya kat rumah jadi siderela moden..haha..kenaper jadik macam tuh..sebab saya kene wat keje2 kat umah untuk meringgan kan keje2 mak...antara nyer..
1) kemas umah....
first2 sampai umah sebelom mak tidow mak da pesan.." uda sok kemas umah dari atas pai bawah ea..mak tak sempat ary tu sibuk g melawat abah kat pital..."then saya cakap OK...
kemas la umah dary bilek atas pai bawah..mop umah...masak..kemas dapor...basuh beranda...
2) tgok tb...
da siap2 kemas umah...melantak tengok tb.pai ke tengah malam tak kan tutup...abang saya cakap.."ko lik melambong bil..meletop tb aku tau tak  " ape ada saya kisah...tb untok di tengok...hahhahah..

biler petang menjelma....
3) panas kan lauk...memasak....
hahha..biasenyer mak masak pagy..so kene la panaskan..lau tak t barcie pulak...masak ikan kucing...sebab t kucing nak makan....
4) ksi boy dan lanon mamam...
ha..ni la pengarang jantong sam dan mak kat umah....tepat kol 5.45ptang die da memekak mintak makn..mintak ikan....
ni lah boi dan lanon...lanon yang atas..boi yang bawah...
5)simbah pokok bunga...
mak dan abah suke pokok2...abah suke tanam pokok buah2han..mak pulak tak jemu ngan okid die...lada ada,terong ada.kucai ada..hahahhaha..ni lah ayat mak slalu...
sepajang cuty mak menamanahkan pada uda untok simbah pokok bunge...
lau tak simbah t mak cakap" sian pokok tu da berdoa mintak air"....senanyer pokok tu layu..hihihi...
6) jadi pembantu mak g pasar...
yup..ni memang hobi saya sejak dulu...asal g pasa malam jerk..saya orang pertama merelakan diri...

ha...matahari timbul matahary tengelam,,bulan timbul bulan tengelam....sepanjang cuti ni la rutin saya..tak kua umah sangat sebab kene jage banyak perkara...lagy2 abah....
nampak macam boring kan..tapi sena nyer best tau sebab leh cakap ngan pokok...cayer tak...???
percayer la... sebab pokok tu sentiasa berzikir dan merelakan aper yang kiter wat kat die...
die dapat air..die membesar dan berbunga dan berbuah..saya sangat mempercayai ini  sumer...*saya ta giler tapi ini kebenaran....


ini lah yang dikatakan siderela moden...sebab bukan susah sangat pon keje2 tu...
oke..jumper di entry seterosnyer...

secebis ruangan ini untuk KAMU YANG DISAYANGI......

tajuk jerk da jelas kan..ruangan ni bukan untuk saper2 pon..tapi untuk saya dan mereka yang di sayangi,,tapi kalau kamu nak bacer pon sila la...
sajer nak mengingati semula hari2 yang telah berlalu....

23hb hary last exam...24hb lik umah...macam biasa..uda lik uma tak suke nak bagy tau...sebab tak nak susah kan mak...so ary tu uda pon lik la tanpa bagy tau sape2 pon..even angah pon tak tau...sok terjah la kat TBS (terminal bersepadu selatan) tempat bus baru...besar dan lebih bersistematik....dah nek bus baru g tau mak da nek bus padahal da separuh jalan dah pun...
tetbe mak tepon...
mak: uda lik angah ada kirim lesen die tak??
uda: tak der pon..
mak: bis tuh macam ner tu??
uda: ntah tak tau...*dengan selamba nyer saya jawab...


then letak la tepon dan termenong jap dalam bus..pas tu teringat nak masg angah...
sory la angah...uda da o.t.w lik kuang ni..asal tak bagytau awal2 nak kirim lesen..angah pos tak boleh ker???
angah balas:
hurm tak per la..sam kater lau nak pos risiko tinggi untok hilang...da lah..angah malas nak pk..bior je r...


jam tu rasa macam nak meraung sebab geram ngan jawapan die yang macam tuh...tapi terpikir...saya kat dalam bus..jangan nak jdik giler...
malas nak pikir tengok movie dalam bus..DUE DATE....layan kan jerk....

dalam sedar tak sedar da nak pai kluang dah pon..then msg la c rustam...nak turun kat maner..sebab die jerk lah yang asek nak amek..then die cakap trun kat air tam....
kaki saya pon da jejak kaki kat kluang.....

yup..memamang tak dapat di nafikan lagy...perasaan bile da sampai memang membuak2 sebab nak lik umah..nak jmper mak ngan abah...rustam pon anto la pai umah...tapi petang tuh die rushing  la pilak nak g keje and macam ader sesuatu yang disorokan..uda tak pikir aper2 pon masa tuh... sebab da salam pelok ciom mak....

kat rumah suasana masa tuh..uda rasa macam lain macam...suram.....salam sam...last skali salam abah...
haty uda cakap sendiri.."kenaper muker abah cengkung,,knaper kaki abah bengkak,,kenapaer perot abh membesar macam di pam2...macam pompuan ngandong..."...diam dan salam tanpe berkater aper2...

duduk kat dapur..minom air..tetbe mak datang..
mak: makan tak...mak ada masak kit tuh...ker tunggu tam sampai??
uda: a'ah..tunggu rustam datang skali die nak g keje...
mak: eerrmmmm...suke aty la....

masa tu mak macam lain jugak...macam nak kater sesuatu...tapi tak terluah...
tetbe uda pusing terpandan bekas ubat giler la banyak...satu tapperware penoh.....uda pon ngan selambe amek dan buka....ada propanolol..frusemide..b complex...macam2...sebab uda da blaja sume tu kan...
jam tu jgak mak baru bukak mulut dan ber cerita....
abah sakit......
telinga uda macam kene panahan petir....jam tu jgak air mata nih deras jerk mengalir...
sakit haty chronic..tu la diagnosis abah....
patot la abah lain macam jerk...rupernyer..hati abah da mengecut..kat hati abah jugak ada kuman da merebak...

patot la sepanjang malam uda asek mimpi abah...mak cakap jangan bagy tau angah..angah nak exam...sepanjag hary finakl exam uda...abah menderita sakit....
seminggu lebih abah dok kat hospital kluang...dan sekarang abah kat hospital terendak melaka...sebab kat c tu ada pakar..mak kater lau tak leh wat jgak...nak hantar abah ker hospital tuanku mizan..
abah ngadu..staff nurse sekarang keje sekadar nak carik wet...keje malas...
uda macam nak ketawa pon ada masa tu...

mak pesan.....uda jangan bagytau angah tau....tapi uda ni jahat..uda msg angah jam tu jgak...pas tu angah cakap angah akan lik jumaat ni...sedih biler keadaan da macam ni...
uda kesian tgok abah macam tu...
lagy uda sedih...uda lik tapa jengguk abah...sebab mak kater abah da nak lik..tapi abah tak lik pon..pastu abah tak kasi pegy...sebab suh duk umah..biar mak jerk yang datang...
sebenarnyer abah tak nak uda ngan angah sedih kan...sebab tu abah tak kasi g ospital....

29/3: mak lik keje mak bagy tau kat uda ngan angah....
abah baru lepas tebok perot...masa tu macam nak mengalir lagy air mata tapi dengar kan jerk..
30/3: abah g cek haty...

cerita uda tak dapat nak abis kan sebab uda tak tau keadaan abah macam ner...mak cumer pesan sebelom lik..jangan isaw sangat pasal abah..abah oke jerk..belajar tol2..kejar aper yang diimpikan..aper2 nanty mak bagy tau,..tapi uda tau tu cume ayaat mak sebab tak nak uda risaw...

sampai sini jerk citer uda..
semoga abah cepat sembuh..cepat sehat..abah mesty kuat.......
uda sayang mak dan abah....
Ya ALLAH..beri la kekuatan pada abah untuk teros menghadapi dan melawan penyakitnyer...amin....